Tot el que necessites saber sobre ARP i com protegir-te d’atacs potencialsIntroducció:
El Protocol de Resolució d’Adreces (ARP) és un component essencial de les xarxes informàtiques que facilita la comunicació entre dispositius en una xarxa local. No obstant això, també pot ser aprofitat per persones malintencionades per dur a terme atacs cibernètics. En aquest post, explorarem què és l’ARP, com funciona, com accedir a la taula ARP en diferents sistemes operatius i com els hackers poden fer servir aquesta informació per perpetrar atacs.

Què és ARP?:
El Protocol de Resolució d’Adreces (ARP) és un protocol de comunicació utilitzat per mapejar adreces IP a adreces MAC en una xarxa local. Quan un dispositiu necessita comunicar-se amb un altre a la mateixa xarxa, utilitza ARP per determinar l’adreça MAC del destí. Això és crucial per a l’enrutament de dades dins de la xarxa.

Funcionament de l’ARP:
Quan un dispositiu vol comunicar-se amb un altre a la xarxa local, primer consulta la seva taula ARP per trobar l’adreça MAC corresponent a l’adreça IP del destí. Si l’associació no està present a la taula ARP, el dispositiu envia una sol·licitud ARP broadcast preguntant qui té aquesta adreça IP. El dispositiu amb l’adreça IP sol·licitada respon amb la seva adreça MAC, i aquesta informació es guarda a la taula ARP del dispositiu emissor per a futures comunicacions.

Com accedir a la taula ARP:
En sistemes Windows, pots accedir a la taula ARP utilitzant el símbol del sistema i la comanda arp -a. En sistemes Linux, pots fer servir la terminal i la comanda arp -n per accedir a la taula ARP.

Com els hackers poden aprofitar ARP:
Els hackers poden aprofitar la informació a la taula ARP per dur a terme atacs d’enverinament d’ARP, també coneguts com atacs d’ARP spoofing. En aquests atacs, un hacker falsifica les associacions d’adreces IP i MAC a la taula ARP d’un dispositiu, redirigint el trànsit de xarxa legítim al seu propi equip. Això pot permetre a l’hacker interceptar dades sensibles, realitzar atacs d’intermediari o dur a terme atacs de denegació de servei.

Com protegir-te contra atacs d’ARP:
Per protegir-te contra atacs d’ARP, pots implementar mesures com la configuració de taules ARP estàtiques, el monitoratge constant de la xarxa en cerca d’activitat sospitosa, l’ús de programari de detecció d’ARP spoofing i l’ús de tecnologies d’encriptació de dades per protegir la informació sensible transmesa a través de la xarxa.

Per mapejar una xarxa a Windows i Linux, pots utilitzar diferents eines i comandes específiques. Aquí tens com fer-ho en ambdós sistemes operatius:

A Windows:

 1. Utilitzant la comanda arp:
  Pots utilitzar la comanda arp -a a la línia de comandes (CMD) per veure la taula ARP, que mostra les adreces IP i MAC dels dispositius a la xarxa local a la qual està connectat el teu equip Windows.
  arp -a
 1. Utilitzant l’Explorador de fitxers:
  A Windows, també pots mapejar una xarxa utilitzant l’Explorador de fitxers. Simplement obre l’Explorador de fitxers, fes clic a «Xarxa» al panell esquerre i després selecciona «Veure dispositius i equips de xarxa». Això mostrarà una llista de dispositius a la xarxa local a la qual està connectat el teu equip.

A Linux:

 1. Utilitzant la comanda arp:
  Al igual que a Windows, pots utilitzar la comanda arp -n a la terminal per veure la taula ARP a Linux.
  arp -n
 1. Utilitzant la comanda nmap:
  La comanda nmap és una eina potent d’escaneig de xarxes que et permet mapejar una xarxa i descobrir dispositius connectats a ella. Per exemple, pots utilitzar la següent comanda per realitzar un escaneig de xarxa senzill:
  sudo nmap -sn 192.168.1.0/24

Això escanejarà la xarxa 192.168.1.0/24 i mostrarà una llista de dispositius actius en aquesta xarxa.

 1. Utilitzant la comanda ip:
  També pots utilitzar la comanda ip neigh per veure la taula de veïns, que mostra les adreces IP i MAC dels dispositius a la xarxa local.
  ip neigh

Aquests són alguns dels mètodes comuns per mapejar una xarxa a Windows i Linux. Depenent de les teves necessitats específiques i de l’entorn de xarxa, potser voldràs utilitzar una eina específica per realitzar un escaneig més detallat i obtenir més informació sobre els dispositius a la xarxa.

Conclusió:
El Protocol de Resolució d’Adreces (ARP) és una part fonamental de les xarxes informàtiques, però també pot ser explotat per hackers per dur a terme atacs cibernètics. És important entendre com funciona ARP, com accedir a la taula ARP al teu sistema i com protegir-te contra possibles atacs. En prendre mesures proactives per protegir la teva xarxa, pots mitigar els riscos associats amb els atacs d’ARP i garantir la seguretat de les teves dades i dispositius.